W dniu 19 marca 2024 r. studentki Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu – Kierunku Dietetyka odwiedziły firmę „Muszynianka” sp. z o.o. zakład produkcyjny, który mieści się w Muszynie przy ul. Lipowej 5.

W trakcie wizyty studentki miały okazję do zapoznania się z charakterem dobrze prosperującego przedsiębiorstwa, z nowatorskimi rozwiązaniami technologicznymi i organizacyjnymi realizowanymi w zakładzie. Ponadto zwiedziły zakład, uczestniczyły w trakcie trwania procesu produkcyjnego tzn. rozlewu wody mineralnej do butelek jednostkowych, a także zapoznały się z organizacją pracy przyjętą w zakładzie, tj. na: linii produkcyjnej, w magazynach, w laboratorium jakościowym.

Kierownicy zakładu oraz Laboratorium jakościowego i mikrobiologicznego zapoznali studentki z polityką jakości oraz systemami dotyczącymi przepisów zapewniania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy oraz systemem HACCP. Obserwacja pracowników zakładu w trakcie trwania procesu produkcyjnego oraz ich zaangażowanie w pracę z uwzględnieniem ergonomicznych i higienicznych warunków pracy są również dobrą lekcją zastosowania teorii w praktyce, jak również kształtowania kompetencji społecznych.

Dziękujemy Panu Prezesowi Firmy „Muszynianka” sp. z o.o. Krynica-Zdrój za wyrażenie zgody na zwiedzenie zakładu i obserwowanie przez studentów procesu rozlewu wody mineralnej oraz Panu Kazimierzowi Natonkowi kierownikowi Zakładu w Muszynie za miłe przyjęcie oraz fachowe przedstawienie historii, dokonanie charakterystyki poszczególnych stanowisk pracy, omówienie możliwości przerobowych zakładu, udzielenie informacji dotyczących laboratorium mikrobiologicznego i laboratorium jakości w odniesieniu do wymogów dotyczących ergonomicznych
i higienicznych warunków pracy, a także polityki jakości.

 Studentki III roku kierunku Dietetyka oraz nauczyciel dr Ewelina Gwóźdź